Categories
Design

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Raise your hand if this has happened to you: You’re typing along on your laptop, when suddenly you look up and see that your cursor has jumped somewhere else in your document, resulting in seriously fouled-up text.

That maddening occurrence is usually the result of accidentally brushing the touchpad with your thumb, relocating the cursor in the process. One option is to plug in a USB mouse, but even that doesn’t always do the trick: Some laptops leave the touchpad enabled even when there’s a mouse present.

Fortunately, by delving into Windows’ Mouse settings, you may be able to find a fix. Unfortunately, different laptops have different touchpads and touchpad drivers, so the solution isn’t universal.

Start by opening the Control Panel and then double-clicking Mouse. If you see a Device Select tab, click it and enable Disable TouchPad when USB pointing device is present.

No such option? On my Acer Aspire One, which runs Windows XP, I had to click the Device Settings tab, then the Settings button, and then pore through Synaptics’ extensive touchpad options. I found what I needed in Sensitivity, PalmCheck: By moving the slider closer to Maximum, the touchpad becomes more resistant to accidental brushes while typing.

On a Vista notebook, I found a Tapping tab in the Mouse Properties window. There, I enabled “Tap off when typing,” which keeps the touchpad from recognizing taps while I’m typing. If your laptop doesn’t have this option, look for something similar.

Recently I reviewed the Samsung Q310 laptop and found a feature to love: a function-key toggle that turns the touchpad on and off. It doesn’t get easier than that. Hey, laptop manufacturers: steal that feature!

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

A fost banii utilizatorilor de laptop-uri de ani de zile: tastați-vă, palma dvs. periază trackpad-ul, iar clicul accidental inserează cursorul în mijlocul textului complet înșurubând lucrurile. Îndepărtați frustrarea clicurilor accidentale de pe trackpad-uri cu ajutorul setărilor încorporate în Windows 10.

De ce vreau să fac asta?

Trackpad-urile ar putea fi un mod foarte inteligent de a împacheta un mouse-ul într-o odihnă pentru laptop, dar de ani de zile și de ani au fost o durere uriașă de utilizat din cauza apropierii lor de palmele tale și cât de sensibile sunt. Este normal ca mâinile dvs. fie să vă odihniți, fie să le periați în timp ce tastați, dar periile errant se vor înregistra, de cele mai multe ori, ca un robinet. Ca urmare, următoarele apăsări de taste pe care le faceți nu vor fi acolo unde sfârșitul liniei pe care ați terminat-o este, dar oriunde în corpul textului, cursorul sa mutat ca urmare a apăsării tastaturii.

Unii producători au abordat problema cu utilitare care ți-au permis să optimizați sensibilitatea sau să dezactivați trackpad-ul în timp ce tastați, și de-a lungul anilor au existat o serie de aplicații terțe, cum ar fi TouchFreeze și TouchPad, care blochează temporar touchpad- re tastarea.

Din moment ce Windows 8, cu toate acestea, Windowsin cele din urma are managementul touchpad-ului nativ care se aliniază nevoilor utilizatorilor și nu mai trebuie să vă bazați pe utilitarele producătorului (care ar putea sau nu să existe) sau aplicații terță parte.

Să aruncăm o privire asupra ajustării trăsăturilor trackpad-ului și, în timp ce noi suntem deja muck în jurul opțiunilor mouse-ului, unele alte trackpad foarte ușor de manevrat / tweak mouse-ul pentru a face pentru o productivitate îmbunătățită pe laptop.

Reglarea sensibilității la trackpad în Windows 10

Nu numai că Microsoft a introdus caracteristica în Windows 8, dar, de asemenea, în mod inteligent, a pornit-o în mod implicit. Asta nu inseamna ca nu a putut sa utilizeze un mic amend (unul dintre primele lucruri pe care le facem pe fiecare laptop pe care il instaleaza pe Windows este sa ajustezi sensibilitatea si sa faci cateva alte trucuri).

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Puteți localiza setările mouse-ului făcând clic pe caseta de căutare din bara de sarcini și conectându-vă, pur și simplu "mouse" pentru a extrage intrarea "Setări mouse și touchpad".

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

În meniul de setări veți găsi intrări pentru a modifica butoanele mouse-ului, viteza de derulare, derularea când treceți deasupra ferestrelor inactive (o caracteristică extraordinară pe care am folosit-o, înapoi în cursul zilei, utilizați un utilitar pentru terțe părți) și intrarea căutați într-adevăr: întârzierea touchpad-ului.

Implicit este setat la "Întârziere medie", dar puteți să îl dezactivați, să scurtați întârzierea sau să întindeți întârzierea. Pentru că am fost traumatizați de anii de integrare a touchpad-urilor și de cursorii care au trecut peste tot, laptop-urile noastre au fost setate la "Întârziere lungă".

Alte laptop-Centric Tweaks

În timp ce suntem în setările mouse-ului, există câteva trucuri suplimentare care merită privite. Următoarele modificări nu sunt noi pentru Windows 10, dar sunt adesea ignorate de utilizatorii de dispozitive mobile. În partea de jos a meniului de setări văzut în secțiunea anterioară, faceți clic pe "Opțiuni suplimentare ale mouse-ului" din secțiunea "Setări corelate" din partea de jos a ferestrei.

Acest lucru va afișa meniul Mouse Properties (care are un aspect deosebit de vechi al școlii în comparație cu interfața UI actualizată pe care tocmai am folosit-o). În cadrul proprietăților mouse-ului există o mulțime de trucuri mici, care îmbunătățesc cu adevărat atât funcțiile trackpad-ului, cât și mouse-ul pe laptop-uri.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

În fila "Butoane", selectați "ClickLock". Nu știm despre laptopul dvs. (sau abilitățile trackpad-fu), dar tragerea și plasarea de elemente pe un trackpad este total afectată sau dorită de noi (și, de obicei, sfârșește într-o mizerie care nu se termină cu fișierul sau dosarul lăsând-o acolo unde o dorim). ClickLock vă permite să apăsați și să țineți apăsat pe un fișier sau un dosar și îl va bloca pe cursor ca și cum ați efectua o manevră tradițională cu un mouse obișnuit, astfel încât să puteți să-l trageți mai confortabil și cu succes trackpad.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

În fila "Opțiuni indicator", vă ajută să reduceți numărul de ori, trageți, trageți și trageți degetul peste trackpad pentru a răsuci viteza indicatoarelor la cea mai rapidă setare. Nu știm despre dvs., dar nu avem timp să glisăm micul trackpad pe ultrabook-ul nostru de patru ori doar pentru a ajunge pe ecran.

În subsecțiunea "Vizibilitate", verificăm opțiunea "Ascundeți pointerul în timp ce introduceți textul" și "Afișați locația pointerului când apăs pe tasta CTRL". Această ultimă opțiune ar putea fi o dorință deținută din timpul în care am înregistrat mai multe setări ale monitorului (unde reușim întotdeauna să pierdem cursorul), dar este foarte util chiar și pe ecranele mai mici.

În cele din urmă, dacă sunteți în căutarea unei viteze maxime și nu vă deranjează cursorul ocazional sărind în cazul în care nu doriți ca acesta să meargă, funcția "Snap To" va muta automat cursorul pe casetele de dialog implicite când acele casete de dialog se afișează . De obicei, lăsăm acest lucru necontrolat, considerând că acesta este mai mult decât un ajutor, dar dacă sunteți un utilizator orientat mai mult asupra mouse-ului, îl puteți găsi pentru a fi o perioadă de timp plăcută.

Ne-a trebuit mult timp și ani de zile să ne distrugem trackpad-ul cu aplicații de la terțe părți, însă Windows a rezolvat în cele din urmă problemele noastre de pe trackpad-uri cu o soluție nativă simplă și eficientă. Aveți un sfat de tweaking pentru Windows sau un truc propriu pentru a le partaja? Trage-ne un e-mail la [email protected] sau hop în comentariile de mai jos pentru a partaja.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Byl to zlý čas pro uživatele notebooků: jste psaní pryč, vaše dlaně kartáč na trackpad, a náhodným kliknutím vloží kurzor uprostřed textu úplně šroubování věci nahoru. Zabraňte frustraci náhodných kliknutí na trackpad pomocí praktických vestavěných nastavení systému Windows 10.

Proč to chci dělat?

Trackpady mohou být velmi chytrým způsobem, jak zabalit myš do notebooku na opěrku rukou, ale roky a roky jsou obrovskou bolestí, kterou je možné použít z důvodu jejich blízkosti dlaní a citlivosti. Je přirozené, že vaše ruce buď zůstanou na sobě, nebo si při vkládání papíru zapíjejí opěrku rukou, ale chybějící kartáče se často zaregistrují jako kohoutek. Výsledkem toho, že další úhozy, které uděláte, nebudou tam, kde je konec řádku, který jste dokončili, ale kdekoli v textu textu se kurzor pohyboval v důsledku stisknutí klávesy.

Někteří výrobci řešili problém s nástroji, které vám umožnily vylepšit citlivost nebo zcela zakázat trackpad při psaní a během několika let se objevilo řada aplikací třetích stran, například TouchFreeze a TouchPad, které dočasně uzamknou touchpad, znovu psát.

Od Windows 8 však WindowsKonečně má nativní ovládání touchpadu, které je v souladu s potřebami uživatelů a již se nemusíte spoléhat na nástroje výrobce (které mohou nebo nemusejí existovat) ani na aplikace třetích stran.

Podívejme se na úpravu vlastností trackpadu a, když už jsme v nabídce myší, někteří další velmi šikovný trackpad / mouse vylepšení, aby se zvýšila produktivita vašeho notebooku.

Nastavení citlivosti trackpadu v systému Windows 10

Nejen, že společnost Microsoft představila tuto funkci v systému Windows 8, ale také ji moudře zapnuta ve výchozím nastavení. To neznamená, že by se nepodařilo trochu přizpůsobit (jedna z prvních věcí, které děláme na každém notebooku, na kterém instalujeme systém Windows je upravit citlivost a provést několik dalších vylepšení).

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Nastavení myši můžete nalézt kliknutím na vyhledávací pole na hlavním panelu a připojením, jednoduše "myší", abyste vyndali položku "Nastavení myši a nastavení touchpadu".

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

V nabídce nastavení najdete položky k úpravám tlačítek myši, rychlosti posuvu, posouvání při pohybu nad neaktivními okny (opravdu skvělá funkce, na kterou jsme zvykli, zpět v den, použijte nástroj třetí strany pro) a položka opravdu hledáte: zpoždění na dotykovém panelu.

Ve výchozím nastavení je nastavena na "Střední zpoždění", ale můžete ji vypnout, zkrátit zpoždění nebo prodloužit zpoždění. Protože jsme byli traumatizováni roky špatné integrace touchpadu a kurzory přeskočit všude, máme naše notebooky nastaveny na "Dlouhé zpoždění".

Další vylepšení notebooku

Zatímco my jsme v nastavení myši, je několik dalších vylepšení, které stojí za to se podívat. Následující vylepšení nejsou pro systém Windows 10 nové, ale uživatelé mobilů je často přehlíženi. V dolní části nabídky nastavení zobrazené v předchozí části klikněte na tlačítko "Další možnosti myši" v části "Související nastavení" ve spodní části okna.

Zobrazí se nabídka Vlastnosti myši (která má ve srovnání s aktualizovaným uživatelským rozhraním, které jsme právě používali, zřetelně starý vzhled Windows ve Windows). V rámci vlastností myši je k dispozici málo malých vylepšení, které opravdu zlepšují funkčnost trackpadu i myší na přenosných počítačích.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Pod kartou "Tlačítka" vypněte funkci "ClickLock". Nevíme o vašem notebooku (nebo o vašem trackpad-fu dovednostech), ale přetahování položek na trackpad je zcela zasaženo, nebo nám chybí (a obvykle skončí v bláznivém nepořádek, který neskončí s tímto souborem nebo složkou kde chceme). Funkce ClickLock umožňuje stisknout a podržet soubor nebo složku a uzamknout ho na kurzor, jako kdyby jste prováděli tradiční manévr kliknutí na držení s běžnou myší, abyste jej mohli pohodlněji a úspěšněji přetáhnout trackpad.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Pod kartou Možnosti ukazatele pomáhá omezit počet přetahů, přetahování a přetahování prstu přes trackpad, čímž se zvýší rychlost ukazatele na nejrychlejší nastavení. Nevíme o vás, ale nemáme čas přejít prstem na naše ultrabook čtyřikrát, abychom se dostali přes obrazovku.

V části "Viditelnost" také zaškrtávací políčko "Skrýt ukazatel při psaní" a "Zobrazit polohu ukazatele při stisknutí klávesy CTRL". Tato poslední volba by mohla být touhou udržet z doby, kdy jsme se přihlásili k několika nastavením monitoru (kde se nám vždy podaří ztratit kurzor), ale je to velmi užitečné i na menších obrazovkách.

Konečně, pokud hledáte maximální rychlost a nevadí vám to, že kurzor někdy skáče, kde nechcete, aby přešel, funkce "Přitáhnout" automaticky přesune kurzor na výchozí dialogová pole, když se tyto dialogové okny zobrazí . Obvykle to necháváme nekontrolované, protože je to víc než obtížné, ale pokud jste uživatel orientovaný více na myš, může to být příjemný časovač.

Trvalo nám dlouhou dobu a roky, kdy jsme se vylepšili na trackpadu s aplikacemi třetích stran, ale Windows konečně opravil problémy na trackpadu jednoduchým a efektivním nativním řešením. Máte tip na vyladění systému Windows nebo svůj vlastní trik, který chcete sdílet? Pošlete nám email na adrese [email protected] nebo si přejete podělit se do níže uvedených komentářů.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

If the Acer/Toshiba/Lenovo/Dell/HP laptop touchpad is not working on Windows 10, check the 7 ways in this tutorial to try to fix touchpad not working issue. If you lost some data in Windows 10, you can take MiniTool software to easily recover lost files or mistakenly deleted files in your Windows 10 computer.

Why is My Touchpad Not Working Windows 10?

The touchpad allows you to use your laptop without a mouse. If you encounter the “laptop touchpad not working Windows 10” issue, you can check the 7 ways to see if the Acer/Toshiba/HP/Lenovo/Dell laptop touchpad stopped working problem can be fixed, so as to get your laptop touchpad back to normal working.

The laptop touchpad not working in Windows 10 error can be caused by various reasons, e.g. conflict between software, outdated drivers, hardware fault, etc.

Fix 1. Restart to Fix Windows 10 Laptop Touchpad Not Working

Sometimes restarting/rebooting computer can help repair Windows 10 tiny issues. You can perform a reboot or restart in your Windows computer. After it restarted, you can check if the laptop touchpad works now. If not, then you can continue to try other ways below.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

To download and update HP drivers for Windows 10, you can go to HP support website, run a Windows Update, go to Device Manager, or use a HP driver update tool.

Fix 2. Enable Touchpad in Settings

Click Start -> Settings -> Devices -> Touchpad to open laptop computer touchpad settings window. Check if the touchpad is turned on, if not, turn the button to On under Touchpad.

Fix 3. Is Touchpad Accidentally Disabled

Normally there is a key combination which can trigger the touchpad on and off. Usually it involves pressing Fn key and another key. The touchpad nor working issue may be caused by unknowingly disabling it.

You can enable the touchpad again using the Fn key, but different computers may have different touchpad hotkeys, the another key may be F8, F6, F1, F12. It’s hard to find out. You can press the keys, but if it’s wrong, remember to press that key combination again to cancel it. Check the easy way to turn on touchpad again.

How to turn on touchpad again in Mouse Properties:

 • Press Windows + R keys at the same time to open Run. Type cpl in Run box, and hit Enter.
 • Click Device Settings -> select your device touchpad -> Enable -> Apply -> OK.

Fix 4. Update Touchpad Driver to Fix Touchpad Not Working Windows 10

The wrong or corrupted touchpad driver may also cause touchpad not working. You can update the touchpad drivers to see if it can make the touchpad work again.

 • Press Windows + X keys on the keyboard, and click Device Manager to open it. You can also click Start and type device manager, and choose Device Manager to open it.
 • Find the touchpad device from the list. Right-click it and click Update driver -> Search automatically for updated driver software. The Windows 10 computer will scan itself and internet to install the latest touchpad drivers.

Fix 5. Conduct a Windows 10 Update

Performing a Windows 10 update can update and install all the latest available drivers of the OS. You can check for a Windows 10 update to see if it can fix Acer/Toshiba/Lenovo/Dell/HP laptop touchpad not working issue.

Click Start -> Settings -> Update & Security -> Check for update, and the computer will start checking and installing latest versions of drivers.

After it finishes, you can check if the laptop touchpad can work.

Fix 6. Troubleshoot Windows 10 to Fix Touchpad Not Working

If the above ways are failed to fix touchpad not working on laptop, then your computer may have some other issues. You can access advanced options Windows 10 to troubleshoot and repair Windows 10 problems, for instance, reset your computer, do a system restore, boot to Command Prompt Windows 10 to use commands to repair disk errors, etc.

Fix 7. Send to a Laptop Repair Store

If nothing works, the laptop touchpad may have hardware issues. You may send your laptop to the after-sales service or a professional laptop repair store to fix Acer/Toshiba/HP/Lenovo/Dell laptop touchpad not working problem.

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Reddit

ABOUT THE AUTHOR

Position: Columnist

Alisa is a professional English editor with 4-year experience. She loves writing and focuses on sharing detailed solutions and thoughts for computer problems, data recovery & backup, digital gadgets, tech news, etc. Through her articles, users can always easily get related problems solved and find what they want. In spare time, she likes basketball, badminton, tennis, cycling, running, and singing. She is very funny and energetic in life, and always brings friends lots of laughs.

Drag & drop is a great way to copy or move files. Imagine having to use the Ctrl+C and Ctrl+X and the Ctrl+V shortcuts each time you need to copy or move something. Using the context menu options to do this is even more time consuming. You can drag & drop items by clicking and dragging with the mouse keys but also by double-tapping and dragging on the touchpad.

The thing is, with precision touchpads, and their ability to support multi-touch gestures, drag & drop tends to suffer because the touchpad is a bit too sensitive. You can try fiddling with the touchpad sensitivity but if that doesn’t work, you can prevent accidental drag & drop by disabling drag selection on the touchpad.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Disable drag selection on touchpad

Drag selection is a setting that you can enable or disable without turning any other feature off. If you disable drag selection, you’ll find you won’t accidentally drag & drop items when you don’t mean to.

Open the Settings app and go to the Devices group of settings. Select the Touchpad tab, and uncheck the ‘Tap twice and drag to multi-select” option.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

After you disable this option, you will have to use the mouse button that come with the touchpad to select items, or you can single tap on an item to select it. Drag & drop will still work once you’ve selected the item.

The tap twice and drag option is basically what causes the items to be accidentally selected in the first place. The touchpad is bit too sensitive so when you’re moving your fingers across it, it tends to recognize it as a double-tap and drag. As mentioned before, you can try changing the sensitivity of the touchpad but there are only four different settings that you can try and if you set the sensitivity to the lowest it will allow, the other gestures may not be recognized as well as they were before. Still, it’s worth a try if you don’t want to disable double tap to select.

If you still can’t find the right balance for your touchpad’s sensitivity, you can try using different drivers. The Windows 10 generic drivers are normally what are installed but you can opt to use the Synaptics drivers. They support precision touchpads too but may offer you better control over its sensitivity and its various gestures. There is also a small possibility that you lose some gestures that Windows 10 supports so you might sacrifice something along the way.

The touchpad on a Windows 10 laptop gives you the ability to move your cursor and interact with your computer in ways similar to a mouse. However, due to the physical differences of a touchpad and a mouse, certain actions need to be performed in other ways.

For example, if you want to open the right-click menu, you can quickly double tap the touchpad. However, depending on how you use your computer and the sensitivity of the touchpad, you may find that you are opening the right-click menu inadvertently. Our guide below will show you how to disable a setting so that this doesn’t happen anymore.

Right-click on Touchpad in Windows 10

The steps in this article were performed on a Windows 10 laptop. By following the steps in this tutorial you will be turning off the ability to open the right-click menu by tapping the touchpad with two fingers.

Step 1: Click the Start button at the bottom-left of the screen.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Step 2: Click the Settings icon.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Step 3: Choose the Devices option.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Step 4: Select the Touchpad tab at the left side of the window.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Step 5: Scroll down and click the box to the left of Tap with two fingers to right-click.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Do you sometimes touch the touchpad by mistake when you have a mouse connected? Find out how to disable the touchpad when a mouse is connected and prevent yourself from accidentally moving the cursor.

Matthew Burleigh has been writing tech tutorials since 2008. His writing has appeared on dozens of different websites and been read over 50 million times.

After receiving his Bachelor’s and Master’s degrees in Computer Science he spent several years working in IT management for small businesses. However, he now works full time writing content online and creating websites.

His main writing topics include iPhones, Microsoft Office, Google Apps, Android, and Photoshop, but he has also written about many other tech topics as well.

If you spend several hours at a time working on your laptop computer, it is important that you make sure to sit with the correct posture and try to use your touchpad and keyboard from the correct angle to put less stress on your arms or wrists. Many users that do serious work while the computer is in a static position on a desk or table might use an external keyboard and mouse to make things more comfortable.

The problem with trying to use your standard laptop keyboard in a comfortable position is the touchpad happens to be rather inconveniently placed. It’s not hard to often find yourself touching the pad or buttons with the palm of your hand while typing and moving the cursor from the current position to another part of the page. On some laptops, you can use hotkeys like Fn+F7 to disable the touchpad, but many computers don’t have such a function either built in or via the touchpad’s own driver software.

There is plenty of software around to disable the mouse/touchpad and keyboard completely, but less available to only disable the touchpad while you type on the keyboard. Here we have found 5 options for you to try out.

1. Touchpad Blocker

Touchpad Blocker blocks clicks during typing which helps prevent the cursor from involuntary jumping. An advantage this tool has is there are some useful configuration options so you can at least set a few things up to your liking. Do note that clicks and movements from a standard mouse are also blocked during typing with Touchpad Blocker. This is the only tool in the list that has been updated in the Windows 10 era (2016).

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

A valuable option is the one to set the threshold at which the touchpad will be able to move again after you stop typing. The time interval to block clicks and movement is between 0.1 seconds and 3 seconds. If you set it to 1, the cursor cannot move and no clicks register until 1 second after the last keypress. This can be individually configured by the “Also block move and wheel events” and “Block accidental taps and clicks” checkboxes.

Touchpad Blocker can also be turned on and off temporarily using a defined hotkey, the default is Ctrl+F9. An option that may be greyed out is fully disabling the touchpad with a keyboard shortcut. Although it is supposed to work with Synaptics touchpads, the option wasn’t available with our Dell Synaptics touchpad.

2. Touch Tamer

This small utility is written in the scripting language AutoHotkey. It can block the actions of left and right touchpad clicks as well as the cursor moving too far while typing on your keyboard. Although it’s from 2011, we found Touch Tamer worked on our Dell laptop running Windows 10.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Touch Tamer is portable and has no user interface, just a tray icon and accompanying context menu that allows you to suspend the blocking or open the settings. Opening the settings simply opens an ini file in Notepad with a “Period=500” option. This is the time in milliseconds that the touchpad will become active again after you stop typing. Although the touchpad movement blocking is not totally effective, it does at least slow the movement of the cursor while you are typing.

3. TouchFreeze

TouchFreeze is a free and simple utility for Windows that automatically disables the touchpad while you are typing in text. As you can see in the screenshot, there is only one thing to configure in TouchFreeze via clicking on the tray icon, and that is whether you want to start the program with Windows.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Just install the program and by default, it autoruns when Windows is booted up anyway so you only need to access the menu to turn TouchFreeze off. Even though TouchFreeze was updated in 2012 after a long break, it still seems to be quite hit and miss about which laptops it will work on and which ones it won’t.

4. Touchpad Pal

The way Touchpad Pal works is pretty much the same as TouchFreeze which will stop your mouse from moving while you type on the keyboard. Although the program comes as a setup installer, it can easily be opened with 7-Zip and the standalone TouchpadPal.exe executable extracted to where you like.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

The window above is accessed by clicking on the tray icon but serves no real purpose apart from saying how many clicks have been blocked. The Settings button does nothing and only asks if you want to try the author’s shareware Laptop Assistant. Like the other tools listed here, Touchpad Pal might work on one laptop and not another, so you need to check it out to find if it works for you.

5. Reducing Touchpad Sensitivity in Windows 10

Windows 10 has a built in option that tries to help reduce the number of accidental clicks on the touchpad while you are typing. It doesn’t disable the touchpad while typing but essentially raises or lowers the amount of touch pressure needed to activate movement on the touchpad.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Go to Settings > Devices > Touchpad, click the “Touchpad sensitivity” dropdown and change the setting to “Low sensitivity”. Try typing and see if it has helped reduce accidental touchpad clicks. Change the level back to Medium if it doesn’t make any difference.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

A touchpad may not offer accuracy and control like a mouse but it’s an essential part of a laptop or notebook computer. It’s compact and attached to the PC and unlike a mouse, doesn’t require a flat surface to operate.

So, when the touchpad on your laptop stops working, it can make your computer almost unusable, especially when you don’t have a desktop mouse lying around. Touchpads have a pretty low failure rate compared to other computer hardware but they can sometimes become unresponsive or behave erratically.

There can be numerous reasons for an erratic or a completely unresponsive touchpad. Some of the methods explained below would help you to diagnose the problem and correct it, if it’s not due to a physical hardware failure.

Stuck Touchpad due to Unresponsive PC

A computer may become slow or stop responding due to a busy CPU, not enough RAM or an unresponsive program or app. This means, your touchpad is working but the computer needs some time to come out of this system freeze.

Wait for a couple of minutes and your computer would automatically return to its normal state.

You can also try pressing the Ctrl + Alt + Del key combination to open the task manager and kill any rogue process.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

If your computer fails to respond, then it’s your PC, not the touchpad which is stuck. Hard rebooting your PC by pressing the power button for 5 seconds is one possible solution to this problem.

Try Pressing Touchpad Enable/Disable Key

Some PC’s have buttons in the keyboard and the touchpad to enable/disable it. In some laptop models, one of the function-keys (F7) acts as the dual use key to enable or disable the touchpad.

This means, you can sometimes, accidentally disable the touchpad while pressing some keyboard shortcut combination. Try pressing Fn + F7 keys together to see if it enables the touchpad. The keys to enable/disable the touchpad may be different on some laptop models depending on the manufacturer.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)Function Key F7 can be used to Enable/Disable the touchpad on this laptop.

HP, Acer and Lenovo laptops may have buttons within the touchpad for enabling or disabling it. In some of them, there is also an indicator light showing the status of your touchpad.

Try pressing or tapping on the button or the indicator light, to see if it changes the status of the indicator light or enables the touchpad.

Disconnect External Mouse or Touchpad

Sometimes, connecting an external mouse or touchpad can cause issues and may disable your touchpad. Moreover, there is a Windows 10 setting to keep your touchpad working when you connect an external mouse. Make sure that this setting is enabled and reconnect any external mouse or trackpad device.

To check the status of this setting, press the Windows + R shortcut and type the following command in the Run dialog and hit Enter . It will open the Touchpad settings page in the Settings app.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Check whether the touchpad is toggled on and the checkbox labeled “ Leave touchpad on when a mouse is connected” is ticked.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Update or Roll Back Drivers

A system update, missing or out of date drivers can also cause issues with your touchpad. Try updating or uninstalling the device driver to see if it fixes the issue.

You can update your touchpad device driver using the Device manager. Press the Windows + X shortcut and select Device Manager in the contextual menu.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Expand ‘Mice and other pointing devices‘ to find the touchpad drivers. In some computers, Device Manager lists the touchpad under ‘Human Interface Devices’

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Right Click on the Touchpad option and then select the Driver tab and click on Update Driver.

If updating the driver didn’t work, try uninstalling the device from the System by clicking on Uninstall Device. Restart your computer and let Windows reinstall the device driver.

Change Touchpad Sensitivity or Reset Touchpad

Touchpad sensitivity can also be a reason for an erratic touchpad. Touchpad surfaces may get eroded over time if you apply too much pressure while using them.

Moreover, a layer of oil or dirt buildup on the touchpad can also cause this problem. Try cleaning it with a moist cloth or isopropyl alcohol. Also, try changing the sensitivity to low or high to see whether it makes any difference.

To change the sensitivity, press Windows + R key combination, to open the Run dialog and type the following command to open the touchpad settings.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Click on the dropdown below “Touchpad Sensitivity” to change the sensitivity setting.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

You can also Reset your Touchpad to default settings by pressing the Reset button at the bottom of the Touchpad settings page.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Enable Touchpad in BIOS

Some PC’s have settings in the BIOS or UEFI for enabling or disabling the hardware components of the computer. If your Touchpad is disabled in the BIOS then you may have to enter your BIOS settings during the system boot and enable it.

The BIOS can be accessed by pressing F2 key when your system starts booting. The key to access the BIOS may be different depending on the manufacturer of your PC.

Hardware Failure

If none of the above methods work then it’s probably a hardware failure or a loose connector on the motherboard. In most laptop PC’s the touchpad is connected to the motherboard with ZIF plastic cables, with a small plastic flip lever.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)Touchpad and keyboard with plastic ribbon (ZIF) connectors for connecting to the motherboard, on an Acer laptop.

If the cable is not inserted properly or damaged then your touchpad would behave erratic or go unresponsive. Do not try to fix it yourself if you are not comfortable opening up your laptop.

If it’s a hardware problem, try contacting your PC manufacturer or a service center to get it repaired. You can use a desktop mouse or an external touchpad if you need to use the PC.

If you don’t have an external mouse then you can try switching on Mouse Keys if you have a laptop with a numeric keypad.

You can also enable the on screen touchpad if you have a touch capable PC. Press and hold (or right-click) the taskbar, and then select Show touchpad button. Click on the touchpad button in the taskbar to open the onscreen touchpad.

On Windows 10, touchpads not only offer a mechanism to navigate the user interface, but over the years they have improved, and now you can also use gestures to perform navigation tasks even faster. However, even with all the changes, many users still prefer the traditional mouse.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Although you can disable the touchpad completely, if you prefer to use a mouse, it’s possible to configure Windows 10 to disable the touchpad automatically only when a USB or Bluetooth mouse is connected. This way, if you need to work with your laptop, and you don’t have a mouse nearby, you can still move around the OS to get work done.

In this Windows 10 guide, we’ll walk you through the easy steps to disable your laptop’s touchpad when you connect a mouse using the Settings app and Control Panel.

How to disable touchpad when mouse is connected using Settings

 1. Open Settings.
 2. Click on Devices.
 3. Click on Touchpad.

Under “Touchpad,” clear the Leave touchpad on when a mouse is connected option.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Once you completed the steps, the touchpad will remain disabled unless you disconnect your mouse.

How to disable touchpad when mouse is connected using Control Panel

It should be noted that the option in the Settings app is only available on devices featuring a precision touchpad. If you have another type of touchpad, it’s possible to change the mouse settings using Control Panel, or a third-party tool — usually provided by your device manufacturer.

For example, if you’re using a Synaptics touchpad, you can use Control Panel to change the mouse settings using the following steps:

 1. Open Control Panel.
 2. Click on Hardware and Sound.

Under “Devices and Printers,” click on Mouse.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

On the “Device Settings” tab, clear the Disable internal pointing device when external USB pointing device is attached option.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Also, note that depending on the manufacturer, the option to disable the touchpad when a mouse is connected can be buried within the support software.

For example, on some Dell laptops, the setting to disable the touchpad is located in the Dell’s support software.

 1. Open the touchpad application.
 2. Select the mouse you’re using.

Check the Disable Touchpad when USB Mouse present option.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

More Windows 10 resources

For more helpful articles, coverage, and answers to common questions about Windows 10, visit the following resources:

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Get off WhatsApp forever with these other secure messenger apps

Don’t agree with the new terms of service WhatsApp has recently laid out? Don’t want Facebook snooping around your business? There are other intuitive messenger services that uphold your privacy, and they’re collected right here.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Review: FIFA 22 is a big step forward for the series

It’s no secret that the FIFA franchise has felt pretty stale throughout the years. With the newest entry in the series, FIFA 22, out now, EA Sports has managed to inject a ton of life into the series, especially in modes where it was desperately lacking.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

Here’s the full list of every vehicle in Battlefield 2042

Vehicles are a huge part of the Battlefield experience, and that isn’t changing in Battlefield 2042. Here’s a breakdown of every vehicle you can get your hands on in the latest Battlefield title.

How to stop accidental trackpad clicks in windows 10 (and other mouse enhancements)

The NFL is back! Check out these must-have Windows apps for football fans

After months of waiting through the offseason, the NFL is finally back this week. With these Windows 10 apps, you won’t miss a snap of the NFL action.