Categories
Interior

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

การสลับแทร็กในโครงการเสียง / วิดีโอของคุณสามารถทำให้ผู้ชมสับสนจริงๆ Crossfades สามารถช่วยให้เกิดการเปลี่ยนเสียงที่เป็นธรรมชาติระหว่างแทร็กเสียงและคุณสามารถใช้ประโยชน์จากมันได้หากคุณรู้เพียงเล็กน้อยเกี่ยวกับการทำงานของเสียง.

Crossfade คืออะไร?

คุณรู้ใช่ไหมว่าเฟดเดอร์คืออะไรถึงแม้ว่าอาจจะไม่ใช่ชื่อก็ตาม เมื่อแทร็กเสียงเริ่มต้นด้วยความเงียบและระดับเสียงเพิ่มสูงขึ้นไม่มีที่ไหนเลยที่เรียกว่า “เฟด – อิน” เมื่อแทร็กลดระดับเสียงลงอย่างช้า ๆ จนกว่าจะไม่มีอะไรนอกจากความเงียบมันเรียกว่า “เฟด – ออก” ” จางจะเกี่ยวข้องโดยตรงกับปริมาณที่หายไปหรือเพิ่มขึ้นในช่วงเวลาใด คมชัดจางหายไปอย่างรวดเร็วเกิดขึ้นในขณะที่จางหมองคล้ำหรือมั่นคงใช้เวลานาน นี่คือสิ่งที่ดูเหมือนว่าจะจางหายไป:

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

crossfade กำลังทำทั้งสองอย่างพร้อมกันเป็นสองแทร็กแยก แทร็กแรกค่อย ๆ จางหายไปและวินาทีที่จางหายไป แต่แทนที่จะมีความเงียบในระหว่างนั้นมันเกิดขึ้นพร้อมกัน ดูเหมือนว่าคุณจะเปิดประตูไปที่อีกห้องหนึ่งพร้อมกับดนตรีที่แตกต่างจากนั้นก็ผ่านมันไปและปิดประตูด้านหลังคุณ.

ทำไมมันมีประโยชน์?

เพลงหลายเพลงใช้เทคนิคการซีดจางเพื่อให้ได้ผลดีที่สุดเมื่อเริ่มต้นหรือสิ้นสุดหรือบางส่วนในเพลง เช่นเดียวกับวิดีโอ มันมีประโยชน์ที่จะสามารถจางหายไปกับเสียงเชียร์ของฝูงชนหรือจางหายไปจากแหล่งเสียงต้นฉบับเพื่อเป็นการเล่าเรื่องบางอย่าง Crossfading นั้นมีค่าเพราะช่วยให้การเปลี่ยนแปลงเหล่านี้เกิดขึ้นได้อย่างรวดเร็วโดยไม่ต้องสั่นสะเทือนโดยไม่ทำให้เกิดความเงียบและในขณะที่ให้เสียงที่ราบรื่นและเป็นธรรมชาติมากกว่า ดีเจมักใช้เทคนิคนี้ในขณะที่จับคู่จังหวะของเพลงสองเพลงเพื่อสร้างความต่อเนื่องของเสียงในขณะที่บรรณาธิการมักใช้ crossfades (เช่นเดียวกับเฟด – อินและเฟด – เอ้าท์) เพื่อนำเสนอส่วนประกอบเสียงต่าง ๆ เป็นธรรมชาติมากขึ้น.

คุณสามารถจัดกลุ่ม crossfades เป็นสามกลุ่มที่คลุมเครือและแต่ละเสียงแตกต่างจากกลุ่มอื่นมาก.

ปานกลาง: แต่ละแทร็กจะจางหายเป็นเส้นตรง คุณสามารถดาวน์โหลดตัวอย่างเพลงสั้น ๆ ได้ที่นี่: mid crossfade มองเห็นมันมีลักษณะเช่นนี้:

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

คุณจะเห็นได้ว่าปริมาณการเพิ่ม / ลดนั้นดูคงที่ ขึ้นอยู่กับระดับเสียงของแทร็กต้นฉบับเสียงนี้จะมากหรือน้อย.

สูง: แทร็กที่จางหายไปจะเริ่มจางหายไปอย่างช้าๆจากนั้นจะเพิ่มความเร็วเมื่อเวลาผ่านไป ในทางตรงกันข้ามจางหายไปหยิบระดับเสียงอย่างรวดเร็วและเพิ่มปริมาณช้าลงในช่วงระยะเวลาหนึ่ง คุณสามารถดาวน์โหลดแทร็กตัวอย่างสั้น ๆ ได้ที่นี่: high crossfade มองเห็นมันมีลักษณะเช่นนี้:

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

ต่ำ: แทร็กที่จางหายไปจะลดระดับเสียงลงอย่างรวดเร็วและความเร็วของการปล่อยนี้จะช้าลงในช่วงระยะเวลาหนึ่ง แทร็กที่จางหายไปจะเริ่มเพิ่มระดับเสียงช้าลง แต่มันจะเร่งความเร็วเมื่อเวลาผ่านไป คุณสามารถดาวน์โหลดแทร็กตัวอย่างสั้น ๆ ได้ที่นี่: low crossfade มองเห็นมันมีลักษณะเช่นนี้:

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

การเปลี่ยนแปลงที่นี่มีลักษณะเหมือนการตัดแบบเว้า ในช่วงระยะเวลาของการจางหายแทร็กทั้งสองจะมีระดับเสียงที่ลดลงจนกระทั่งแทร็กเดิมเกือบจะหายไปทั้งหมด เอฟเฟกต์ให้ความรู้สึกเหมือนกล่อม (แต่ขาดความเงียบสนิท) และระดับเสียงก็จะสร้างขึ้นอย่างรวดเร็วอีกครั้งหลังจากนั้นเกือบจะเหมือนเสียงโฉบเฉี่ยว.

เมื่อสองแทร็คครอสโอเวอร์ระดับเสียงของพวกเขาจะสร้างขึ้น สำหรับ crossfades ระดับกลางที่ครึ่งทางผ่านการเปลี่ยนแปลงปริมาตรของแต่ละแทร็กจะครึ่ง crossfades ระดับต่ำจะมีปริมาณต่ำกว่าครึ่งผ่านการเปลี่ยนผ่านครึ่งทางและ crossfades ระดับสูงจะอยู่เหนือครึ่งปริมาณผ่านการเปลี่ยน.

ความแตกต่างของเสียงใน Crossfades

เสียงถูกวัดในหน่วย Bels หรือมากกว่าปกติเป็นเสี้ยวของหน่วยนั้น: เดซิเบล การได้ยินของมนุษย์นั้นไวต่อการเปลี่ยนแปลงของเสียงอย่างรุนแรง เช่นเดียวกับที่เราได้ยินความถี่ต่ำมาก (เช่น 20 Hz) และความถี่สูงมาก (เช่น 20,000 Hz) เราสามารถได้ยินเสียงที่นุ่มนวลและเสียงดังมาก ในความเป็นจริงหูของเรามีความไวตั้งแต่ 1 ถึง 130 เดซิเบลซึ่งกล่าวได้ว่าเสียงที่ดังที่สุดที่คุณได้ยินคือประมาณ 10 ล้านล้านครั้งในการโหลดกว่าเสียงที่เบาที่สุดที่คุณได้ยิน! เช่นนี้สิ่งที่ดูเหมือนจะเป็นการเปลี่ยนแปลง “เชิงเส้น” ในปริมาณจริงลอการิทึม ใน crossfades หากคุณต้องการยุ่งกับอัตราการเปลี่ยนแปลงของระดับเสียงคุณจะต้องเปลี่ยนมันอย่างจริงจัง มันช่วยให้เห็นสิ่งต่าง ๆ ด้วยสายตา.

Crossfades เชิงเส้นในความกล้า

ใน Audacity การเพิ่ม crossfades เชิงเส้นเป็นเรื่องง่าย จัดแนวสองแทร็กที่คุณต้องการข้ามในไทม์ไลน์ไม่ว่าจะโดยการแก้ไขหรือโดยใช้เครื่องมือเปลี่ยนเวลา เมื่อคุณเรียงแถวกันให้เลือกส่วนของแทร็กที่คุณต้องการหลุดออก ไปที่เอฟเฟ็กต์> Cross Fade Out.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

จากนั้นในแทร็กถัดไปให้เลือกส่วนที่คุณต้องการจางลงไปที่เอฟเฟ็กต์> Cross Fade In.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

คุณสามารถลบแทร็คแรกที่เหลือถ้าคุณทำเสร็จ ระวังด้วยแทร็กที่คุณกำลังจางหายไปเนื่องจากการลบมันจะย้ายกลับไปที่จุดเริ่มต้น คุณสามารถใช้เครื่องมือเปลี่ยนเวลาเพื่อนำกลับไปยังตำแหน่งที่ต้องการหรือดีกว่าเพียงแปลงส่วนแรกของแทร็กเป็นเงียบ.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Crossfading สูงหรือต่ำ

การสร้าง crossfades สูงหรือต่ำนั้นไม่ได้เป็นไปโดยอัตโนมัติในความกล้า วิธีหนึ่งในการทำอย่างง่ายดายต้องใช้เครื่องมือซองจดหมาย.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

เครื่องมือซองจดหมายจะช่วยให้คุณเปลี่ยนระดับเสียงของแทร็กใด ๆ โดยไม่ต้องเปลี่ยนแอมพลิจูด เนื่องจากคลื่นเสียงที่แท้จริงไม่เปลี่ยนแปลงไฟล์ต้นฉบับจะยังคงไม่ถูกแตะต้อง คุณสามารถเพิ่มหลายจุดเพื่อกำหนดรูปแบบการเปลี่ยนแปลงที่จำเป็นเพิ่มเติม หลังจากเลือกเครื่องมือนี้ให้คลิกที่แทร็กของคุณแล้วลากเพื่อเปลี่ยนระดับเสียง.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

การคลิกแต่ละครั้งจะเพิ่มจุดจับใหม่ในรูปแบบของจุดสีขาวที่คุณสามารถย้ายได้ เพียงกำหนดรูปร่างโค้งเองด้วยตนเองเกี่ยวกับสิ่งที่เราอธิบายไว้ข้างต้น แน่นอนว่าเพลงของคุณอาจมีความต้องการที่แตกต่างกัน หากระดับเสียงของแทร็คของคุณเปลี่ยนแปลงตัวเองคุณสามารถชดเชยหรือเพิกเฉยได้ และเช่นเคยทำในสิ่งที่ถูกต้อง.

Crossfading มีการใช้งานที่หลากหลายสำหรับการแก้ไขเสียงและวิดีโอ คุณจะสามารถทำเอฟเฟ็กต์ได้หลากหลายตามวัตถุประสงค์ที่แตกต่างกัน เมื่อคุณรู้ว่า crossfades ทำงานอย่างไรคุณสามารถเลือกอันที่ทำงานได้ดีที่สุดในโครงการของคุณ ท้ายที่สุดมันเป็นเรื่องของการเลือกไม่ได้?

หมายเหตุ: เพลงที่ใช้ในตัวอย่างเพลงคือโดย Talvin Singh; “ นักท่องเที่ยว” และ“ ผีเสื้อ” จากอัลบั้มตกลง

บทความอื่น ๆ ในชุด Audio Editing:

 • คู่มือการแก้ไขเสียง: วิธีการเบื้องต้น
 • คู่มือวิธีการแก้ไขเสียงเบื้องต้น: การกำจัดสัญญาณรบกวนพื้นฐาน
 • วิธีเพิ่มการรองรับ MP3 สู่ความกล้า
 • คำแนะนำวิธีการแก้ไขเสียง: ตัดการตัดแต่งและการจัดเรียง

So what exactly does it mean to “crossfade audio”? Well before we talk about that, we should probably first talk about just plain old regular fading. What is a fade?

Happily, this is one of those few audio terms that actually sounds like what it means. Whether you know the term or not, I’m fairly confident that you’ve at least experienced/heard fading going on before.

Pop songs used to end with a fadeout a lot back in the day. You see it on sheet music all the time. At the end it often says “repeat and fade.” It just means that instead of an abrupt or definite ending, the song would continue. The volume would just get lower and lower until it was inaudible, at which point it would end. It fades out.

Fades

Often on TV or movie soundtracks you hear the audio fade in (as opposed to the above example of fading out). The music (usually) or other audio will start out inaudible and rise in volume gradually until you can hear it at full volume.

This is the same idea for audio items in our recording projects. We use it as describe above sometimes, especially when producing voice overs or narrations that have background music.

The music frequently fades in before the narrator starts talking. If the music is not going to continue behind the voice for the duration of the program, as in a podcast or radio show intro perhaps, the music usually fades out just after the narrator starts speaking.

But the most common use of fading when doing multitrack recording projects is simply to allow audio items to start and finish more smoothly. If the edges of an audio item do not fade in or out at least a little bit, you get clicks and pops due to the sudden stops and starts of the item.

Crossfades

Now we know what fading is. So let’s talk the crossfading. It is when one bit of audio fades out at the exact time as another bit of audio is fading in (see the picture at the beginning of the article).

Let’s say you are recording a vocal track, and you mess up. What most of us do is wait a second while the program continues recording, and read/sing the part you messed up a second time, and then proceed with the recording.

Things often run more smoothly this way, as opposed to stopping and starting over all the time. However, doing it like this requires that when you have finished recording, you go back and cut out that messed up part. Crossfading to the rescue!

A common way to deal with mistakes is to simply highlight the screw-up, and cut it out. This leaves a blank space there (unless you have “ripple editing” turned on – see our post on THAT here: What Is Ripple Editing?

This creates 2 audio items, the part before the cut and the part after it. Now you’ll want to join these two items so you drag the later audio to the left to connect it up like a train section to the end of the earlier audio item (see figure 1).

It’s All About Seamlessness

In order for the audio to sound seamless to the listener, you’ll usually want to slightly overlap the end of the earlier audio and the beginning of the later audio item. But that will still frequently give you an abrupt and unnatural sounding transition. So you want the end part of item 1 to be fading out exactly at the same time as the beginning part of audio 2 is fading in.

So most programs, including Reaper (shown in the pictures in this article), default to automatically crossfading any audio items that overlap. Take a look at Figure 2 where I have connected the same audio items shown in figure 1.

I’ve drawn a box around where the item on the left is fading out as the item on the right is fading in. The red lines represent the volume of the items. It sort of looks like an “X.” I did not have to do anything extra because as soon as the items started overlap, Reaper automatically executed the crossfading.

This kind of crossfading is not done as an effect, where you’d hear something slowly fade in or out pleasantly. I had to zoom in pretty far to even see the red fade lines. That’s because the fades happen very quickly. This type of crossfading is used as a tool to help avoid the popping and clicking that frequently accompany the cutting and deleting of audio.

You can edit each fade if you wish. You could change the shape of the curve or make the fade longer or shorter. Do this by hovering your mouse over the edge of the audio item until the “fade” tool icon appears (Figure 3). Then right-mouse-click to change the shape of the fade. Or simply drag the edge of the item to change the length of the fade.

Items Do Not Have To Be On the Same Track To Cross-Fade Them

One last note – items do not have to be on the same track to use the overlap (cross) their fades. In Figure 4 I used the same two audio items, but I put the second one on a different track.

They still overlap in time. The end of the first one still fades out just as the beginning of the second one is fading in. The only difference is that they are on different, now crossfaded tracks.

So now you know what crossfading means. And you know how you can use it to smooth out the transitions between audio items. Crossfading is a good tool to give you better audio recordings.

I have a video that is essentially one person talking, with a crowd of people listening and responding. What I’d like to be able to do is edit out some sections of the speech.

I need to do this in my video editor, because there are three tracks of video synchronized with the audio.

If I just delete sections and then close the gap, that’s obviously going to sound wrong.

But how do I smooth out the transitions? is it a simple fade between tracks? Do I overlap them and fade them? Is there a particular technique for this?

Is there a guideline for how long or short the crossover has to be in order to make them seamless or at least not jarring to the human ear?

Please note I am only concerned about the smoothness of the audio transitions. Where the video cuts are made can be covered with other images.

Also, I am using Kdenlive for my video editing.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

1 Answer 1

There is a technique called ‘L cut’ and ‘J cut’ that may be useful to you here. With an L cut you let the audio from the previous clip play over the beginning of the following clip. A J cut is the opposite (audio from the next clip comes in before the vision).

There is no set amount of time for how long a fade or transition should be. It depends on too many factors, the biggest of which being creative choice.

EDIT: I have no experience in Kdenlive, so I’m not sure of its capabilities, but you could give something like this a try: How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

It’s just two crossfades. If they go for long enough the transition should be very smooth. Like I said before though, there is no set time that a fade should go for. You just have to experiment with it and see what works.

If you have a pen tool in Kdenlive you can try fading audio with that. Will give you a lot more control.

什么是交叉淡化?

赔率是你知道什么褪色是,虽然也许不是名字。 当音轨以静音开始,音量从无处升起时,这被称为“淡入”。当音轨缓慢降低其音量,直到它没有什么只是静音,它被称为“淡出”。如何“ “褪色直接涉及在一段时间内损失或获得多少体积。 Sharper褪色发生很快,而无光或褪色需要很长时间。 这是一个淡出的视觉效果:

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

交叉淡化基本上同时对两个单独的轨道进行。 第一轨道缓慢地消失,第二轨道逐渐消失,而不是在它们之间有沉默,它同时发生。 它通常听起来像你打开了另一个房间与不同的音乐的门,然后通过它,并关闭你身后的门。

为什么它有用?

许多歌曲使用衰落技术,当开始或结束,或在歌曲中的特定部分时,效果很大。 视频也一样; 它是有用的,能够淡入人群的欢呼,或淡出一个原始的音频源,有利于叙述的某种。 交叉淡化是有价值的,因为它允许这些变化迅速发生而不刺耳,不引入沉默,而且声音平滑和更自然。 DJ经常使用这种技术,同时匹配两首不同歌曲的Beats以产生连续的声音,而编辑经常使用交叉淡入淡出(以及淡入和淡出)使不同声音分量的介绍听起来更少“突然”和更自然。

中秋节 :每个轨道线性褪色。 你可以在这里下载一个简短的样本轨迹: 中期交叉淡入淡出 。 在视觉上,它看起来像这样:

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

:褪出赛道开始逐渐淡化,那么随着时间的推移速度加快。 另一方面,褪色的轨道相当快地拾取音量,并且音量的增加在一段时间内减慢。 你可以在这里下载一个简短的样本轨道: 高交叉淡入淡出 。 在视觉上,它看起来像这样:

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

:褪出赛道很快降至其体积和这种下降的速度在一段时间减慢。 淡入轨道开始缓慢增加音量,但随着时间的推移,它的速度越来越快。 你可以在这里下载一个简短的样本轨迹: 低交叉淡入淡出 。 在视觉上,它看起来像这样:

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

这里的变化看起来像凹切口。 对于渐变的持续时间,两个轨道具有减小的音量,直到原始轨道几乎完全消失。 效果感觉几乎像一个暂停(但缺乏完全的沉默),然后体积,然后迅速再次建立起来,几乎像一个颠簸。

当两个轨道交叉时,它们的体积建立。 对于中级交叉淡入淡出,在过渡的中途,每个轨道的音量是一半。 低级交叉淡入淡出在转换的中途低于一半体积,高级淡入淡出高于转换的一半。

交叉渐变中的声音差异

声音是以贝尔(Bels)测量的,或者更常见的是单位的分数:分贝。 人类听觉对声音的急性变化非常敏感。 就像我们可以听到非常低的频率(如20 Hz)和非常高的频率(如20,000 Hz),我们可以听到非常软的声音和非常响亮的声音。 事实上,我们的耳朵具有从1到130分贝的灵敏度,这就是说,你能听到的最响亮的声音大约是10万亿次装载器,比你能听到的最柔软的声音! 因此,看来是体积的“线性”变化实际上是对数的。 在交叉渐变中,如果你想混乱音量的变化率,你需要更积极地改变它。 它有助于视觉观察事物。

Audacity中的线性交叉淡入淡出

在Audacity中,很容易添加线性交叉淡入淡出。 通过编辑或使用时间移位工具,将要在时间轴中交叉淡化的两个轨道对齐。 当您排队时,选择您要淡出的曲目的一部分。 转到效果>交叉淡出。

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

如果您已完成,您可以删除第一首曲目的其余部分。 小心你正在淡入的轨道,虽然,因为删除它会将它移回到开始。 您可以使用时间移位工具将其带回到它需要的位置,或者更好的是,只是将轨道的第一部分转换为静音。

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

交叉渐变高或低

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

信封工具将允许您更改任何轨道的音量,而不会实际改变幅度。 由于实际的声波没有改变,源文件将保持不变。 您可以添加多个点以进一步塑造必​​要的更改。 选择此工具后,单击您的轨道,然后拖动以更改音量级别。

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

每次单击都将添加一个新的句柄,以白点的形式,您可以移动。 只需手动塑造曲线约我们上面所描述的。 当然,你的轨道可能有不同的需求。 如果你的轨道音量本身改变,那么你可以补偿或忽略它。 一如既往,做正确的事。

交叉淡化具有多种用于音频和视频编辑的用途。 根据你所做的交叉淡化的类型,你可以为不同的目的实现各种效果。 现在你知道如何交叉淡入淡出的工作,你可以选择哪一个在你的项目中最好的。 毕竟,这一切都是关于选择不是吗?

注意:在示例轨道中使用的音乐是由Talvin Singh; “旅行者”和“蝴蝶”从专辑OK

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Fades feature: Audacity is a platform that provides you with various services and features. It is a one-stop solution to all your recording needs. Along with this, Audacity provides a number of effects that can help you in enhancing your audios and recordings. One of the very useful effects is Fades.

Fades feature is used to provide different transitions to your audio, or any particular part of your audio. There are basically four types of fade effects in Audacity. Specifically, they are Linear Fades (In and Out), Studio Fade out, Adjustable fade, and Crossfades. These are easily available under the fades option in the effect menu in Audacity.

Linear Fades

Fade in

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Fade out

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

To access this effect, you need to follow the steps that are available below:

 1. Click on the Effect menu
 2. Click on Fade in/ Fade out

Linear fades is a simple fade option that you can apply to any part of your audio. Or, you can apply it to the entire audio itself. There are two types of linear fades. The two types are Fade-in and Fade-out. If you apply fade-in to any part of your audio, then audio amplitude will mute to the original one. And if you use a fade-out option in your audio, then the audio will go from the original amplitude to complete silence.

Since it is a linear fade, Audacity displays it as a straight line from the starting till the end.

Studio Fade Out

If you wish to use this fade option, then you can follow these steps:

 1. Open the Effect menu
 2. Click on the Studio Fade Out option

Audacity displays this effect as a curve that shapes like the letter S. It produces a very smooth fade. The fade goes from the original sound to complete silence. It is a sound that genuinely feels as if the sound is gradually reducing. You can easily repeat this fade option using the repeat last effect. Also, the shortcut key for the same is Ctrl+R.

Adjustable Fade

To open this fade option, follow these steps:

 1. Click on the Effect menu
 2. Open the adjustable fade option

When you click on the adjustable fade option, a dialog box will appear on the screen. Using that dialog box, you can choose the shape and pattern of the fade as per your wish. In case you wish, you can also create partial fades using this feature.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Crossfades

The steps to open and use crossfades option are:

 1. Click on the Effect menu
 2. Click on the crossfades option

When you use this effect, you have two options. Either you can create a crossfade manually on your own, or you can use the already available crossfades in Audacity. There are two crossfades that are available in Audacity. They are Crossfade clips and Crossfade tracks.

Crossfade clips helps in crossfading between two different clips. Moreover, Crossfade tracks are more precise and help in crossfading between two audio tracks. While using this type of crossfade, you need to keep the tracks one over the other with the lower track below the upper track, overlapping its end.

How to crossfade audio clips in Adobe Audition

If you’re composing a multitrack audio file, chances are the majority of clips you’ll be combining into the final mixdown will be placed in separate tracks. Adobe Audition provides sound mixers with a clean and handy workspace that allows even the most inexperienced user easily to format tracks seperately while viewing and/or listening to them together.

But even provided the convenience of multiple tracks, it’s possible that sometimes you’ll want to combine two clips into a single track. Luckily, doing so is as easy as keeping all the clips separate. It’s simply a matter or dragging and dropping.

In the “Multitrack” workspace view of Adobe Audition, first make sure you import the snippets you’ll need into the Files toolbox at the top right corner of the default workspace. Click the Import icon (indicated below) and browse for your files.

Then double-click to select them. The chosen clips should show up in the File toolbox.

Once you have easy access to your files, simply drag and drop them into the workspace. Instead of making them different tracks, however, place them in the same row.

All that’s left to do is crossfade the clips — assuming you want them to come one right after the other, it’s advisable to fade the sounds into each other to smooth their transition. Crossfading allows you to fade the first clip out while fading the second clip in (producing a great flow) all with just one move of the mouse.

Position the first clip where you’d like to have it, and then grab the second clip and slide it into its predecessor. Crossfading will automatically occur, but you can regulate the extent to which the sounds are combined by deciding how much you want them to overlap.

If you’re happy with the timing of the crossfade but think that one sound should perhaps be a little less faded and the other a little more, you can adjust the curves of the crossfades at any time by returning to the spot in your file, clicking the grey-black fade sqauare, and bending the yellow lines to achieve the desired sound ratio.

Example: Two different styles on the same crossfade.

Make sure you listen to the combination you’ve created to see if it needs any adjustments. Luckily tweaking the crossfade is as easy as creating it!

Fading is a useful tool in a podcaster’s arsenal and one you’ll likely use on most episodes you edit. The effect allows you to create smooth transitions between your audio clips to make a seamless listening experience for your audience.

There a few ways to add a fade effect in Audacity, depending on your needs. We’ll start with the simplest method and work our way up from there!

Download Audacity (Mac, Windows, Linux)

#1. Linear fades

The easiest way to create a fade within Audacity is to use the classic Fade In or Fade Out effect. These basic fades are also called Linear fades and apply constant speed and amplification throughout the selected portion of audio. In these fades, the amplitude of the audio goes from zero to full volume, or full volume back down to zero.

To apply this effect, grab your Selection tool (looks like a cursor), select one second of the audio file (you can adjust the length to whatever you want), and go to Effect > Fade Out.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Adding this effect creates a Linear Fade starting at zero and will amplify the track to full volume over the course of one second.

You can make your audio selection longer if you want the fade to come in more gradually, or select a smaller section to make the duration of the fade shorter (the same thing applies to fade-outs.)

Apply fade out to individual clips

Press Cmd + I (or Ctrl+ I) to split a track into multiple sections so you can apply a fade to an individual segment of audio. In this example, we split the clip at eight seconds and moved the second portion over with the Time Shift tool. To apply a fade out the first clip, highlight the section of audio you want to fade, go to Effect > Fade Out.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

#2. Studio Fade Out

The Studio Fade Out is a less abrupt version of the classic fade and follows an s-shaped curve instead of a line. This type of fade is used mostly in musical tracks, and while some creators think the effect is less jarring and more artistic, others can’t tell much of a difference.

To apply the effect, select your portion of audio, go to the Effect menu, scroll way down to the bottom, and click Studio Fade Out.

You can play around with this feature and see if it makes a difference to your final product. If you feel the effect is smoother and easier on the ear, you can stick with it! But if you can’t tell the difference, the classic fade mentioned above works just as well.

#3. Crossfade

A crossfade is an effect applied to two separate clips that makes one section of audio fade out while another fades in. Audacity merges the two clips so they overlap, which can help create smooth transitions. There are two ways to apply a crossfade in Audacity: Crossfade Clips and Crossfade Tracks.

Crossfade Clips

To apply a crossfade across two clips on the same track, make sure your two clips are next to each other using the Time Shift tool. Use the Selection tool to select the area you want to crossfade, then click Effect > Crossfade Clips to merge the selected audio.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Crossfade Tracks

When creating a podcast episode, you’ll likely work with multiple clips across at least two different tracks. To apply a crossfade between two clips on separate tracks, take your Selection tool and arrange the clips, so they line up.

Use the cursor to choose where you want the fade to start, drag it across the tracks you want to Crossfade, and go to Effect > Crossfade Tracks.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

The Crossfade Tracks Menu will pop up with options to create a Custom Curve or adjust the fade direction. Unless you’re a digital audio expert, we recommend leaving the default settings as they are.

Click Ok to apply the crossfading effect. Upon playback, you’ll hear your first track get softer at the end and the second one get louder at the beginning.

#4. Create a fade using the Envelope tool

If you want total control over your fades, the Envelope tool will be your best friend — especially when working with multiple tracks. This tool allows you to manually adjust the volume level at any point along the track to create precise and fully customized fade shapes. To get started, go to the toolset at the top of the workspace and select the Envelope tool.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

You’ll see dark grey bars appear above and below the waveforms on the Timeline — these represent the volume of each track. With the Envelope tool selected, click on the grey line and a white box should appear. You can click on this white box to adjust the volume level at that specific time point, and create new ones across the Timeline wherever you want.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Now, you have full, second-by-second control of your track’s volume level. For instance, in this clip, we made it louder for the first second; then, we dipped the volume lower at four seconds. You can add as many adjustments as you want, allowing you to customize your fades completely to your unique needs.

This feature is especially convenient if you’re editing several types of clips strung together like an intro, music segues, narrated portions, and interviews. It gives you full control of the effect and can save you time, once you get the hang of it.

More Audacity tutorials

Hopefully you now have a good idea of the different fade options you have within Audacity. You can keep it simple with basic Linear fades, use Crossfades to transition, get artistic with Studio Fade Outs, or take full control and create your own custom fade shapes!

Audacity is an excellent audio editing tool, widely used by digital audio creators. These tutorials can help you get more comfortable, so you can use Audacity to confidently edit your own podcast!

Join the Community

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

A crossfade is a transitional effect between two movie clips, two still images, or two audio tracks. The crossfade gently transitions by overlaying the events at the transition point so that both are visible or audible at the same time before the first event entirely disappears into the second.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracksDisc jockeys use crossfading to transition from one song to the next.

A crossfade differs from a simple fade transition in that the latter does not employ a point of overlay where both events are present at once. The first event fades out, then the second event fades in consecutively. With a crossfade the transition occurs concurrently with one event “crossing into” the next.

Crossfades can be used in video editing to join clips or a series of movie files, such as home movies taken with a digital camcorder. It is also a popular transition effect for producing slideshows of still pictures. In addition to being a pleasant effect, a crossfade is a poignant way to show the passage of time.

A crossfade transition can be short in duration or longer. Many factors play into the best length for any given instance depending on the effect the author wants to create, pacing of the clip, and content of the events. A visual crossfade that is too short will make the viewer feel like the clip is sped up, and a transition that is too slow will make the clip appear to drag.

Disc jockeys (DJs) also use crossfading to transition from one song to the next ‘without missing a beat.’ By using crossfades to mix music tracks the music literally never stops. The crossfade is the key to keeping a dance club on its feet.

A successful audio crossfade must match the beats per minute of both audio tracks before fading up the new track into the exiting track. If the beats aren’t aligned, the new track muddies the old one and dancers can’t keep pace because there is no clear beat. DJs commonly wear headphones on one ear and use controls to speed up or slow the incoming track before fading up the volume into the existing track. Both tracks play overlaid for a series of beats as the new track increases in volume and the old one decreases.

Audio crossfades are more challenging than visual crossfades. Most dance music hovers around 120 BPM for the very reason that it makes the DJs job easier, and record producers of dance music want club play. The challenge is tougher when two very different audio tracks must be overlaid, such as crossfading between genres of music, or for example, from 120 BPM to a ballad. In most cases a longer crossfade is used to give listeners (or dancers) a chance to wind down from the old track and transition into the new.

Find answers to questions about Cakewalk products.

 • Support Home
 • Knowledge Base
 • FAQ
 • My Account
 • Contact

*This tip applies to pyro Audio Creator, pyro Audio Creator LE and TDK Life on Record Vinyl Recorder.

Have you ever heard a music CD that seems to flow from track to track without a pause or a gap? Whether you are creating ambient music, a mix CD, or one large audio track that needs to be divided up into multiple CD tracks, there are several scenarios where you may want seamless transitions between each track. Unlike many of the CD burning programs that ship standard with CD burners, pyro Audio Creator and TDK Vinyl Recorder have the ability to create seamless audio CDs that blend into each other without interruption.

Note for Audio Creator users – Before following along with this tech tip, please make sure you have the pyro Audio Creator 1.5.2 patch installed, which introduces the DAO (Disc At Once) burning capability. There are two different versions of the Audio Creator patch available. Click below to download the correct patch:
Audio Creator Full
Audio Creator LE

Compiling the Audio CD Project

Audio Creator users will need to launch the “Editor” module from the Toolbar.
Vinyl Recorder users need to launch the “Recorder” module from the Toolbar.

Next, you will need to bring in the various audio files. If you are exporting your project from SONAR or Music Creator you should export 44100/16bit WAV files, which is the CD Audio (Redbook) standard. Go to File | Import, browse to the location of your music and choose the file(s) from the list.

Note – You can bring in multiple files by holding down Shift or Ctrl.

For this example I am importing 3 separate files. I want to make sure each song fades into one another.
I can create a cross-fade by simply dragging the waveforms in the timeline with the Select Clip tool so that the clips’ beginning and endings overlap. The cross-fades are represented by the red and white lines that look like a large “X”. You can adjust the fades by grabbing onto the small triangles in the upper corners of the waveform. You can also right-click on these triangles for a variety of fade types.

Note – These fades are not the same as using the “Fade Tools” which will destructively change the volume of the File.
Use the Fade Tools only when fading a track in or out that is not overlapping another track.

Adding Track Markers
Now it’s time to decide where each track will come in. You can easily move the green Now Marker by clicking up in the Timeline, then press F11 to add the Track Marker. I name my tracks with the track number plus the name of the song. It is very important that you rewind to the beginning of the project (W) and add your first track marker there. You can always edit the position or name of the marker by right-clicking to bring up the Marker Properties.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Because this CD requires 5 tracks, I will be placing the markers at song transitions and also at the middle of some of the waveforms. See below:

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Now that the markers are in place and your edits have been made, it’s time to Export the project as multiple tracks for CD burning. First, go to File | Save As – “Project” in order to retain your edits. Next, go to File | Save As – “WAV”. This will bring up the “Save As” dialog window. Once you change your sampling rate and bit depth to CD Quality (44100/16bit) you will see that the boxes “Add to Audio CD Track List” and “Use Track Markers as Track Indicators” will become available. Check them both. There is no need to name the file because it will use the Track Markers for file names. See figure below…

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Burning the CD

Once you click Save you should see the “Disc Burner” module pop up with the track names already populated. You have the option to burn either a Data CD or Audio CD, we will leave it on “Audio CD”. Choose your drive under the drive dropdown list.

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Before inserting the blank disc and starting the burn, click the “Options” button up top. Make sure you set the “Write Mode” to either Automatic or one of the DAO options. The seamless burning is made possible by Audio Creator 1.5’s various Write Modes. Audio Creator supports the following write modes:

How to use crossfade in audacity for seamless transitions between audio tracks

Automatic (default). This is the recommended setting. Audio Creator automatically selects the optimal write mode for the current burner and media. In most cases Disc At Once Raw PW is used. If the current burner does not support Disc At Once Raw PW, then Disc At Once PQ mode is attempted, followed by Session At Once and lastly Track At Once.

Track At Once (TAO). Each audio track is recorded separately to the disc. The laser is turned off and on again between tracks and there is a two second gap between all tracks. Additional tracks can be added to the disc after it has been recorded as long as the disc is not full. TAO discs can contain both data and audio at the same time.

Session At Once (SAO). Session At Once is similar to Disc At Once (DAO), but only the current session is closed and the disc is not finalized.

Disc At Once – PQ (DAO PQ). The entire disc is recorded in one pass without turning off the laser between individual audio tracks. The disc is finalized after recording, so you can not add additional tracks to the disc later.

Disc At Once – RAW PW (DOA RAW PW). Like DAO PQ mode, the entire disc is recorded in one pass without turning off the laser between individual audio tracks and the disc is finalized after recording. This mode is preferred by certain drive manufacturers and is included for compatibility reasons.

You should now have a finalized Audio CD capable of being played back on any modern Audio CD player. Sit back, relax and enjoy your seamless mix CD.